Kattengras

Kattengras is een fijn plantje voor je katten, ze snoepen er namelijk graag van! De officiele naam van dit plantje is Cyperus Alternifolius ‘Zumula’.

Waarom eten katten gras?

De meest bekende rede is dat katten gras eten om de haarballen kwijt te kunnen, maar hoe werkt dat dan? katten kunnen het gras moeilijk verteren en daarom gaan ze braken. Bij het braken komen vaak de haarballen uit de maag mee. Het braken is voor de kat niet echt prettig maar de haarballen kwijtraken geeft een gevoel van opluchting.

Er is nog een rede waarom katten gras eten, de theorie is dat er in gras foliumzuur voorkomt, door op het gras te sabbelen of knagen komt dit stofje vrij. Foliumzuur speelt een rol bij de aanmaak van rode en witte bloedcellen.

Foliumzuur zit tegenwoordig als toevoeging in veel merken kattenbrokjes, dus gras eten is niet echt meer een must om voldoende foliumzuur binnen te krijgen.

Hoeveel gras mag een kat eten?

Katten kunnen vaak prima zelf  ‘doseren’ , vaak wordt er gezegd dat je wat sprietjes kan afknippen en aan je kat geven. Zelf zet ik 1 a 2 keer per dag het plantje op de grond waar ze zelf van kunnen knabbelen. Na een paar sprietjes hebben ze genoeg en gaan ze weer verder waar ze mee bezig waren ( slapen, spelen, luieren op de vensterbank). Het kan voorkomen dat een kat toch overmatig blijft eten, dan is het aan te raden het plantje weg te zetten zodra een kat enkele sprietjes op heeft.

Waar moet ik op letten?

Sommige katten reageren niet goed op het gras en krijgen door het onverteerde gras last van diaree of juist verstopping, omdat het gras niet wordt verteert ( en als het niet wordt uitgebraakt) komen ze sprieten in de darmen terecht ( waar ze via de stoelgang gewoon weer naar buiten komen)

Het kan ook voorkomen dat een sprietje in de neus of keel blijft hangen wat tot ontstekingen kan leiden en moet het grassprietje verwijderd worden bij de dierenarts. Niest de kat na het eten van het kattengras veel, of komt er afscheiding uit de neus, dan moet je echt langs de dierenarts.

Kopen of kweken?

Kattengras kun je zowel in de winkel als plantje kopen of zelf kweken. Let wel op als je een plantje koopt dat er duidelijk op vermeld staat dat het kattengras is! Plantjes die op kattengras lijken kunnen ongeschikt zijn voor je poezel. Bij de Intratuin en boerenbond verkopen ze speciaal (biologisch) gekweekt kattengras. Bij de dierenwinkel vindt je ook kweek-setjes, het duurt wat langer voordat je kat er van kan knabbelen, maar je kunt het gras ‘verdelen’ 1/3 van het bakje zaaien, een paar dagen later nieuwe zaadjes zaaien en weer wat dagen later de rest zodat je langer plezier hebt en steeds vers gras.

Nog andere opties?

Er zijn andere opties voor haarballen bij een kat als je liever geen kattengras wilt gebruiken. Er is anti-haarbal pasta te koop en er zijn speciale brokjes op de markt.
Royal Canin heeft bijvoorbeeld Hairball care, het zorgt ervoor dat haren via de ontlasting worden afgevoerd en dat katten dus niet meer braken om een haarbal kwijt te kunnen.

Gimcat heeft een pasta die je aan je kat kan geven, ook hierbij zorgt de pasta dat de haren via de ontlasting worden afgevoerd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *