Prrr.. wat is ‘spinnen’ ?

Wij noemen het ‘spinnen’ en klinkt een beetje als een prrr. Waarom, wanneer en hoe spinnen katten?

Hoe spint een kat?

Het heeft ‘even ‘ geduurd’┬á voordat men daarachter kwam, maar sinds een jaar of 25 weten we hoe een kat dat spinnende geluid voorbrengt.
Door het opbouwen en loslaten van spanning wordt de stemspleet van de kat gesloten en geopend, hierdoor worden de stembanden gescheiden en brengt het spinnende geluid voort.

Wanneer spint een kat?

We denken vaak dat een kat spint uit tevredenheid en vaak is dat ook zo, maar een kat kan ook spinnen als ze pijn heeft of bij de bevalling.

Kittens kunnen al vanaf hun geboorte spinnen, dit doen ze vaak als ze bij mamapoes drinken, we weten alleen niet of ze het doen om de melkproductie op gang te brengen of puur van tevredenheid.
Op latere leeftijd spinnen katten ook, dat doen ze vaak als ze geaaid worden, of als het bijvoorbeeld etenstijd is. Ook het tevreden liggen bij het baasje kan prrr geluidjes voortbrengen, we zien het dan ook dat de kat tevreden is, en om aan ons te ‘vertellen’ dat ze het prima naar hun zin hebben.

Pijn en spinnen

Wat we vaak verkeerd interpreteren is dat een kat ook kan spinnen als ze pijn heeft… Bij angst en pijn kan een kat namelijk ook spinnen, we weten het niet zeker maar we denken dat ze dat doen om zichzelf gerust te stellen. Een kat die aan het spinnen is bij de dierenarts hoeft het dus niet geweldig naar haar zin te hebben, maar kan spinnen voor geruststelling.

Tevreden katje

Niks is zo heerlijk om een katje te horen spinnen van tevredenheid, dit filmpje laat pure tevredenheid zien en horen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *